MIN TUR TIL AFRIKA, skrevet av elevene ved Bistand – Destinasjon X skoleåret 2013/14

(Redigert sammen av Silje Ødegård, lærer på linja)

 

Jeg har som 19-åring allerede opplevd mye, jeg har opplevd noe som de færreste på min alder har, noe jeg er veldig takknemlig for. Jeg har vært i Kenya og Tanzania! Jeg har hatt en fantasisk tur sammen med en kjempefin gjeng. Vi har opplevd ting som jeg kommer til å huske resten av livet, og som har satt spor. Vi fikk oppleve et helt nytt kontinent, en ny kultur og et nytt språk og andre tradisjoner.

 

Vi var i slummen, jobbet på barnehjem, samarbeidet med KRIK, ble kjent med mange flotte mennesker, svetta fra oss på fjelltur, opplevd det afrikanske dyreriket på safari, og snorklet på Zanzibar. Vi har prøvd mye ny, og spennende mat – jeg har lagt min elsk på chapati og frukten der er ubeskrivelig god, kan ikke sammenliknes med den som er her hjemme – kommet tett på afrikansk dans og språk, og har generelt lært utrolig mye på denne turen; både om oss selv og andre. Menneskene du møter gatelangs er bare helt herlige! Alt fra skolebarn som skal gi deg high five, til voksne som sitter å vinker og smiler bredt da de sitter ved husene sine og du kjører forbi langs veien.

 

Jeg har møtt mennesker som bor i slummen som ikke har en eneste klage, og alle menneskene jeg møtte der nede var positive, glade og pratsomme. Du ble alltid møtt med et smil. Jeg har fått lov til å få se hvordan det drives solidarisk arbeid et sted der det virkelig trengs. Jeg har fått lov til å være en del av dette arbeidet. Jeg har matet barn som ikke klarer det selv, danset med de som bor på gaten, spilt volleyball med de som lever i slummen, sunget med de uten foreldre, vugget tørste og syke babyer i søvn og lyttet til historiene og fremtidshåpene til alle disse forskjellige menneskene fra disse landene langt, langt unna.

 

Vi kjenner til slummene og andre sterke historier som barn, og voksne, opplever der, men det å faktisk være der og se og høre det med egne øyne og ører, er noe helt annet. Det er ubeskrivelig å se hvor sterke personene bak at alle di sterke historiene er.

 

Noe av det som gjorde mest inntrykk var alle folkene vi møtte, og det å gå gjennom slummen å høre at de snakka om hvordan de bor. Likte også veldig godt å være på sykehuset i Haydom, å se hvordan de jobbet der, i og med at jeg har planer om å bli sykepleier og kanskje en gang jobbe på et slikt sted.

 

Det beste stedet vi besøkte synes jeg var et barnehjem i Moshi der vi fikk fysisk hjelpe til med å male vegger, vaske klær o.l. og møtte noen fantastiske mennesker som driver dette stedet og vier livet sitt til disse barna. Det å se hva andre mennesker gjør for å hjelpe andre, innsatsen og engasjementet var stort. Selv om man tenker at de har det vanskelig og lever tøft, så er det de mest glade barna jeg noen gang har sett i mitt liv, barna smiler til deg, uansett hvor du går. Menneskene som jobber der er der hver dag for å gjøre dagen til femti barn, veldig mye bedre. De er utrolig store forbilder.

 

Til tross for all fattigdomen, har menneskene vi møtte et pågangsmot som jeg skulle gjort mye for å få selv. Etter vårt besøk i Afrika, har jeg virkelig begynt å sette pris på det jeg har her i Norge. Turen har hjulpet meg til å innse at penger ikke er alt, for det er mye som er viktigere enn makt og penger, og det fikk vi både se og erfare på vårt besøk i Afrika.

 

Selvfølgelig var det mange forskjeller både i hvordan man klær seg, hva man spiser og hvordan man møter ukjente på gata. Som å alltid huske å dekke både skuldre og knær for å vise respekt til deres kultur. Og vi trenger ikke være redde for å gå ute alene om kvelden. Jeg er utrolig heldig som er født i Norge. Jeg er også utrolig heldig som fikk oppleve Afrika, bli kjent med menneskene og se kulturen. Fantastisk tur!

 

Jeg tror jeg har klart å flytte grenser og fått masse mer tålmodighet. Fremmedfrykten har forsvunnet litt og litt gjennom denne turen. Jeg har blitt mye mer takknemlig for alt og alle rundt meg. Det var også fantastisk å kunne oppleve og delta i bistandsarbeid der det trengs mest.

 

Det var krevende å reise så mange i en gruppe, men det gjorde og turen spesiell, og det er gøy å ha mange å dele opplevelsene med, og noe som binder oss sammen på en helt spesiell måte. Selv om det til tider kunne bli tøft med alle inntrykkene, var det en helt fantastisk tur jeg alltid kommer til å huske. På den måneden har Afrika gått fra å være det ukjente kontinentet til å være det mest fantastiske stedet jeg noen gang har vært. Og det har vært supert å få oppleve denne turen sammen med 13 andre herlige mennesker!